Συνέλευση: κάθε Tετάρτη, 5.00 μ.μ., Πάρκο Κύπρου και Πατησίων

Τρίτη 20 Ιουνίου 2017

Ανταπόκριση και φωτογραφίες από την εργατική κινητοποίηση της Κυριακής 18/6 | Ούτε 32 ούτε και 8, δεν τους χαρίζουμε καμία Κυριακή!




[αναδημοσίευση από https://orthostasia.wordpress.com]

Ούτε 32 ούτε και 8, δεν τους χαρίζουμε καμία Κυριακή!

Την Κυριακή 18 Ιούνη και για 3η συνεχόμενη Κυριακή, ο όμιλος INDITEX και μια σειρά άλλων καλοθελητών πήραν μια πρώτη γεύση για το κατά πόσο εννοούμε τα συνθήματα που φωνάζουμε, γράφουμε στα πανό μας και τις ανακοινώσεις μας. Όταν λέμε καμία Κυριακή λοιπόν, εννοούμε καμία Κυριακή!

Η πρόσφατη προσπάθεια του ομίλου INDITEX να εφαρμόσει πρώτος στον δήμο Αθηναίων τον πρόσφατο νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για 32 εργάσιμες Κυριακές σε τουριστικές ζώνες, έχει ήδη απαντηθεί για 3 συνεχόμενες Κυριακές.

Στις 4, στις 11 και στις 18 Ιούνη, το «Συντονιστικό Δράσης ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και τα απελευθερωμένα ωράρια», τα σωματεία, οι συνελεύσεις, οι συλλογικότητες, οι συνάδελφισσες και οι συνάδελφοι που συσπειρώνονται γύρω από αυτό, έχουν καταφέρει να μπλοκάρουν έμπρακτα τις ορέξεις της εργοδοσίας και των πολυεθνικών ομίλων. Αν στις 4 Ιούνη χρειάστηκε να στηθούν δυναμικές περιφρουρήσεις στο κέντρο της Αθήνας ώστε ν’ αποτρέψουμε τους διευθυντάδες και τα στελέχη της INDITEX ν’ανοίξουν τα καταστήματα, στις 11 και 18 Ιούνη η ανακοίνωση της κυριακάτικης κινητοποίησής μας αλλά και οι παρεμβάσεις μας μέσα στους χώρους δουλειάς τις προηγούμενες μέρες, ήταν αρκετές ώστε να αναγκάσουν την εργοδοσία να υποχωρήσει ανακοινώνοντας την τελευταία στιγμή στους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες ότι τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά. Έτσι και η κινητοποίησή μας την Κυριακή 18 Ιούνη στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία αφού για 3η συνεχόμενη Κυριακή επιβεβαιώθηκε ότι μπλοκάρουμε στην πράξη την εφαρμογή των 32 εργάσιμων Κυριακών στον δήμο Αθηναίων. Να σημειωθεί ότι όλο αυτό το διάστημα, ειδικότερα στα καταστήματα του ομίλου INDITEX  στο κέντρο της Αθήνας, οι συνάδελφοί μας βιώνουν μια εκβιαστική συνθήκη όπου η εργοδοσία ανακοινώνει αιφνιδιαστικά και την τελευταία στιγμή για το να θα ανοίξει ή όχι την Κυριακή τα καταστήματά της κρατώντας για τους συναδέλφους μας σε μια ιδιότυπη ομηρία.

Όλα τα παραπάνω δεν έχουν κανένα πανηγυρικό τόνο. Αντίθετα, αποτελούν την πλήρη κατανόηση της δύναμης που έχουμε οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες στο εμπόριο με την αμέριστη ταξική αλληλεγγύη σωματείων, συνελεύσεων και συλλογικοτήτων που συσπειρώνονται στο «Συντονιστικό Δράσης» ώστε να υπερασπιστούμε τα εργατικά συμφέροντά μας και να μπλοκάρουμε την εργοδοτική ασυδοσία.

Γνωρίζουμε ότι το επόμενο διάστημα, οι εργοδότες θα προσπαθήσουν να συντονίσουν τις προσπάθειές τους. Ήδη, περιμένουν όπως-όπως την χωροθέτηση των υπολοίπων «τουριστικών ζωνών» (Πειραιάς, παραλιακό μέτωπο, περιοχή αεροδρομίου, Θεσσαλονίκη) από τα αρμόδια υπουργεία ώστε να γενικεύσουν την εφαρμογή του νόμου. Παράλληλα, η τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς καλά κρατεί αφού πολλοί είναι οι διευθυντάδες και τα στελέχη ομίλων που ορθά-κοφτά μιλούν για εφαρμογή του νόμου μετά τις 16 Ιούλη! Τα αφεντικά θα επιχειρήσουν να παρουσιάσουν την Κυριακή 16 Ιούλη, μια από τις 8 εργάσιμες Κυριακές σε όλο το εμπόριο με βάση τον προηγούμενο νόμο, ως μια ρεβάνς απέναντι στις πετυχημένες κινητοποιήσεις μας όλο αυτό το διάστημα.  

Συνάδελφοι-ισσες, ήρθε η ώρα να αντιληφθούμε και να αξιοποιήσουμε όλη την εμπειρία που έχουμε μετά από 4 χρόνια αγώνων για την υπεράσπιση της κυριακάτικης αργίας. Μέσα από την συσπείρωση και τον συντονισμό των εμποροϋπαλλήλων σε κάθε μαγαζί, σε κάθε εμπορική ζώνη, σε κάθε εμπορικό κέντρο, μέσα από την δημιουργία ορατών και αόρατων επιτροπών μέσα στους χώρους δουλειάς, μέσα από τη συσπείρωση μας στα κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία του κλάδου μας σε μια αγωνιστική/απεργιακή κατεύθυνση, μπορούμε και πρέπει να μπλοκάρουμε τα σχέδια της κυβέρνησης και των εργοδοτών για το τσάκισμα των δικαιωμάτων, των συμφερόντων, της ζωής μας.

Δεν χωρά καμιά αναβολή, καμία αυταπάτη. Οι εργοδότες και η κυβέρνηση έχουν πάρει τις αποφάσεις τους και έχουν όλα τα όπλα στα χέρια τους. Τους νόμους τους, τις υπουργικές αποφάσεις τους, τα ΣτΕ τους. Εμείς, οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι στο εμπόριο, έχουμε ο ένας την άλλη. Έχουμε το ανίκητο όπλο της συναδελφικής αλληλεγγύης, της έμπρακτης υπεράσπισης των εργατικών μας συμφερόντων και της ζωής μας. Δεν θα αφήσουμε καμία κυβέρνηση, κανένα αφεντικό να κάνει τη ζωή μας λάστιχο. Ο αγώνας για την υπεράσπιση της κυριακάτικης αργίας, ο αγώνας ενάντια στα ωράρια-λάστιχο είναι αγώνας όλων των εργαζομένων.

Ο αγώνας μας συνεχίζεται. Επόμενοι σταθμοί η επόμενη Κυριακή 25 Ιούνη στο κέντρο της Αθήνας και το Σάββατο 24 Ιούνη στη γειτονιά του Ιλίου ενάντια στην «λευκή νύχτα» δημοτικής αρχής-εμπόρων που για 4η συνεχόμενη χρονιά επιχειρούν να εφαρμόσουν ωράρια-λάστιχο στις πλάτες των συναδέλφων μας. Θα μας βρουν απέναντί τους…

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ-ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
orthostasia@yahoo.gr / https://orthostasia.wordpress.com