Συνέλευση: κάθε Tετάρτη, 5.00 μ.μ., Πάρκο Κύπρου και Πατησίων

Πέμπτη 12 Ιουλίου 2018

Ανταπόκριση από τη συγκέντρωση - παρέμβαση του Συντονισμού Εργαζομένων στις Συγκοινωνίες και Επιβατών για Ελεύθερη Μετακίνηση στον Ο.Α.Σ.Α. (Μετσόβου 15) την Παρασκευή 29 / 6


Την Παρασκευή 29/6 στις 13:00 και για περίπου 2 ώρες, πραγματοποιήσαμε συγκέντρωση -παρέμβαση έξω από τα γραφεία του ΟΑΣΑ. Με μοίρασμα κειμένων, τρικάκια και αφίσες πέριξ των γραφείων επισημάναμε τον κεντρικό ρόλο που έχει ο ΟΑΣΑ στο σχεδιασμό για την επιβολή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου και το κλείσιμο των μπαρών, στην όξυνση των ελέγχων και των αποκλεισμών, καθώς επίσης θέλαμε να καταδείξουμε τον εκδικητικό χαρακτήρα της επιβολής προστίμων αλλά και την επιδίωξη οικονομικής εξόντωσης όσων «τολμάνε» να μην αγοράζουν εισιτήριο.

Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης τοποθετήσαμε πανό του ΣΕΣΕΕΜ (Για κράτος και κεφάλαιο δεν κάνουμε θυσίες - Δημόσιες και Ελεύθερες οι Συγκοινωνίες), του Ταξικού Μετώπου (Κοινοί Αγώνες Εργαζομένων στα Μ.Μ.Μ. και Επιβατών, Καμιά θυσία για κράτος και κεφάλαιο, Ελεύθερες Μετακινήσεις για όλους) και της Συνέλευσης Αντίστασης και Αλληλεγγύης Κυψέλης / Πατησίων (Ενάντια στο Ηλεκτρονικό Εισιτήριο, Ούτε μπάρες - Ούτε ελεγκτές Αντίσταση και Αγώνας σε όλες τις γειτονιές).

Ένα αξιοσημείωτο γεγονός είναι η συνάντηση με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΑΣΑ, ο οποίος έδειξε τα «δημοκρατικά» του αισθήματα, πρόθυμος να «συζητήσει» μαζί μας. Πέρα από το προφανές, ότι δηλαδή όλοι αυτοί οι εκπρόσωποι θεσμών δεν καταλαβαίνουν τίποτε άλλο πέρα από την πίεση που ασκεί ο κόσμος του αγώνα, υπάρχουν ορισμένα σημεία που αξίζουν να αναφερθούν, όπως η διαρκής προσπάθεια που έκανε να αποφύγει οποιαδήποτε ευθύνη του Οργανισμού είτε για συνολικά ζητήματα (όπως το κόστος μετακίνησης) είτε για επιμέρους αποφάσεις (όπως το κλείσιμο των εκδοτηρίων). Το δεύτερο έχει να κάνει με τη διαπίστωση ότι για τις διοικήσεις οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες δεν είναι τίποτε άλλο από ένα μπαλάκι του πινγκ - πονγκ με μοναδικούς χαμένους σε αυτό το παιχνίδι τους εργαζόμενους.

Όσον αφορά, τις απαντήσεις του στην υπενθύμιση που του κάναμε σχετικά με το ρόλο του ΟΑΣΑ στη στοχοποίηση αγωνιστών μετά την προσαγωγή 22 ατόμων έξω από το αμαξοστάσιο της ΟΣΥ στου Ρέντη, τον Απρίλη του 2017 δεν μπορούμε να πούμε πως μας εξέπληξε η παντελής άγνοια που δήλωνε διαρκώς. Τέλος είναι απορίας άξιο που βρίσκει τόσο θράσος ώστε να διαμαρτύρεται ενοχλημένος από τη διαπίστωσή μας ότι ο ΟΑΣΑ πρωτοστατεί στην ένταση του ελέγχου και των αποκλεισμών, ενώ την προηγούμενη μέρα οι ίδιοι είχαν δώσει εντολή για είσοδο στα λεωφορεία μόνο από την μπροστινή είσοδο και είχαν ανακοινώσει την πρόθεσή τους να βάλουν περισσότερους από 100 ελεγκτές.

Ακολουθεί το κείμενο που μοιράζαμε στην παρέμβαση και φωτογραφίες :

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ
ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΜΠΑΡΩΝ

Η εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου και το κλείσιμο των μπαρών είναι αναπόσπαστο μέρος της διαδικασίας αναδιάρθρωσης των αστικών συγκοινωνιών και κομβικής σημασίας για την υλοποίησή της. Οδηγούν μεταξύ άλλων στην εντατικοποίηση της εργασίας στα ΜΜΜ και στην επίταση του ελέγχου και των αποκλεισμών, ενώ όσοι και όσες αντιστέκονται στην εφαρμογή τους βρίσκονται αντιμέτωποι με τη στοχοποίηση και την καταστολή. Οι ελλείψεις καλύπτονται με προσωρινούς και επισφαλώς εργαζόμενους (μέσω της μαθητείας, πρακτικάριους, ενοικιαζόμενους, συμβασιούχους από τον ΟΑΕΔ). Η ανυπαρξία ειδών ατομικής προστασίας και η έλλειψη κατάλληλων ανταλλακτικών σε συνδυασμό με την εντατικοποίηση της εργασίας κάτω από αντίξοες συνθήκες οδηγούν σε μια κατάσταση όπου τα κομμένα δάκτυλα και τα καρδιακά επεισόδια αυξάνονται επικίνδυνα. Οι διοικήσεις ΟΣΥ - ΣΤΑΣΥ όχι μόνο αρνούνται να καταγράφονται ως εργατικά ατυχήματα, αλλά και εξαναγκάζουν τους συναδέλφους να μην τα δηλώνουν.

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥΣ

Κεντρικό ρόλο στην εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου έχει ο ΟΑΣΑ. Η διοίκησή του διαμορφώνει το πλάνο με βάση το οποίο κλείνουν οι μπάρες και δίνει εντολές για περισσότερο έλεγχο, όξυνση των αποκλεισμών, κυνήγι επιβολής προστίμων. Ένα ακόμα μέσο μεγιστοποίησης κερδών αφενός, αλλά ταυτόχρονα, μέσα από την εκδικητικού χαρακτήρα ποινή, και ένας τρόπος οικονομικής εξόντωσης όσων “τολμήσουν” να μην αγοράζουν εισιτήριο. Έτσι σημαντικό πεδίο της αλληλεγγύης μεταξύ εργαζομένων στις συγκοινωνίες και επιβατών είναι και η πίεση για παραγραφή των προστίμων. Δεν ζητάμε φθηνότερο εισιτήριο ή μικρότερα πρόστιμα. Υπερασπιζόμαστε τις ανάγκες μας και στήνουμε αναχώματα στη συνολική επίθεση που δεχόμαστε.

Οι κινήσεις μας ενάντια στην επιβολή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου εντάσσονται στον αγώνα ενάντια στη λειτουργία των συγκοινωνιών με λογικές κέρδους και ζημιών. Παλεύουμε για συγκοινωνίες που να καλύπτουν τις ανάγκες των εργαζομένων και ανέργων, ντόπιων και μεταναστών. Όλων αυτών που ανήκουμε στο ίδιο στρατόπεδο, των εκμεταλλευόμενων και των καταπιεσμένων. Απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση κράτους και κεφαλαίου χτίζουμε μέτωπα αγώνα για τη σύνδεση και την ενίσχυση των αντιστάσεων των από τα κάτω σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας, σε χώρους εργασίας, γειτονιές, σχολεία και σχολές.

ΚΟΙΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΑΝΙΒΑΛΙΣΜΟ

Εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες και επιβάτες αντιστεκόμαστε από κοινού στην εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου και του κλεισίματος των μπαρών. Απέναντι στην επιδίωξη διαμόρφωσης όρων «ζούγκλας» στην κοινωνία, συνεχίζουμε την κοινή πορεία ενάντια στον έλεγχο που θέλουν να επιβάλουν σε κάθε μας βήμα, ενάντια στους αποκλεισμούς, στους διαχωρισμούς και στον κοινωνικό κανιβαλισμό, ενάντια στην αναδιάρθρωση και στην περαιτέρω εμπορευματοποίηση των ΜΜΜ. Σπάμε τον φόβο, την αδράνεια, την εξατομίκευση, την υποταγή και δυναμώνουμε τις εκδηλώσεις κοινωνικής ανυπακοής. Αντιστεκόμαστε συλλογικά και αλληλέγγυα στον οποιοδήποτε περιορισμό της ελεύθερης μετακίνησης μας!

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ,
ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΟΙ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ ΤΩΝ ΕΠΙΒΑΤΩΝ,
ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΡΟΪΟΝ

ΓΙΑ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΘΥΣΙΕΣ,
ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΟΙ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

Συντονισμός Εργαζομένων στις Συγκοινωνίες
και Επιβατών για Ελεύθερη Μετακίνηση
επικοινωνία: seseem@espiv.net