Συνέλευση: κάθε Tετάρτη, 5.00 μ.μ., Πάρκο Κύπρου και Πατησίων

Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2022

Ενημέρωση σχετικά με την δίκη των συλληφθέντων αγωνιστ(ρι)ών στο Πάρκο Κύπρου & Πατησίων

 Σήμερα το πρωί 28/9/22 εκδικάστηκε στα δικαστήρια της Ευελπίδων η υπόθεση των 6 συλληφθέντων αγωνιστών και αγωνιστριών το ξημέρωμα της 20ης Σεπτέμβρη στο Πάρκο της Κύπρου και Πατησίων.

Η σύλληψη τους έγινε μετά από απρόκλητη επίθεση μεγάλου αριθμού αστυνομικών (ΥΜΕΤ και ΟΠΚΕ) σε μια δωδεκάδα συγκεντρωμένων, που διαδήλωναν την αντίθεση τους στην εκχώρηση από το Δήμαρχο της Αθήνας της ανάπλασης και διαχείρισης των δημόσιων χώρων της πόλης, συμπεριλαμβανομένου του εμβληματικού Πάρκου Κύπρου και Πατησίων, σε ιδιωτικές εταιρείες.Από την βάναυση επίθεση της αστυνομίας τέσσερις από τους συλληφθέντες κακοποιήθηκαν, δεχόμενοι χτυπήματα κυρίως στο κεφάλι, ένας εκ των οποίων χρειάστηκε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο.

Μη έχοντας να προβάλει κανέναν λόγο για να αιτιολογήσει αυτήν την απρόκλητη και βάναυση επίθεση της στις 7 το πρωί, με αποτέλεσμα τη βίαιη διάλυση των συγκεντρωμένων και τη σύλληψη των 6 αγωνιστών και αγωνιστριών, η αστυνομία ισχυρίστηκε ότι η επίθεση έγινε γιατί επρόκειτο για μη προγραμματισμένη συγκέντρωση. Πράγμα που κι αυτό ήταν ανυπόστατο. Διότι πέραν του ότι δεν απαιτείται κάποια ιδιαίτερη άδεια ή προγραμματισμός για τη συνάθροιση 12 διαμαρτυρόμενων πολιτών με ένα πανώ σε δημόσιο χώρο, η συγκεκριμένη συγκέντρωση ήταν ανακοινωμένη δημόσια από την προηγουμένη, όπως γίνεται καθημερινά στο Πάρκο Κύπρου και Πατησίων από τότε που εμφανίστηκαν στο χώρο συνεργεία της ιδιωτικής εταιρείας UNISON. Γι αυτό άλλωστε στο χώρο υπάρχει καθημερινά αστυνομική δύναμη, από τις 6 το πρωί.

Είναι φανερό ότι για την αναιτιολόγητη από την αστυνομία επίθεση και βίαιη διάλυση της συγκέντρωσης το πρωί της 20ης Σεπτέμβρη στο Πάρκο της Κύπρου και Πατησίων, την ευθύνη φέρουν ο Δήμαρχος Μπακογιάννης και ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης Θεοδωρικάκος και ο σκοπός της δεν ήταν άλλος από το χτύπημα και την τρομοκράτηση των αγωνιζόμενων κατοίκων και αλληλέγγυων που δημιούργησαν, φροντίζουν και υπερασπίζονται το Πάρκο εδώ και 13 χρόνια, μετά την καταστροφή του από συνεργεία του Δήμου το 2009, καθώς και η τρομοκράτηση όλων όσων υπερασπίζονται τους δημόσιους χώρους, που ο Δήμος παραχώρησε τη διαχείρισή τους για 3 χρόνια σε μια ιδιωτική εταιρεία με μια τερατώδη σύμβαση 35 εκατομμύριων ευρώ.

Η προσπάθεια τους όμως έπεσε στο κενό καθώς προκάλεσε τα αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα καθώς την ίδια μέρα της αστυνομικής επίθεσης και των συλλήψεων, ακολούθησε δυναμική πορεία εκατοντάδων διαδηλωτών στην Κυψέλη κι από την επομένη κιόλας η Unison εξαφανίστηκε από το Πάρκο της Κύπρου και Πατησίων ενώ η σχετική μελέτη για το Πάρκο άλλαξε σε αρκετά σημεία, σημαντικά για την διατήρηση του χαρακτήρα του ως αναδασωτέου πάρκου και της μη μετατροπής του σε πλατεία, όπως προέβλεπε η σύμβαση Δήμου-Unison.

Οι δε συλληφθέντες και διωκόμενοι, με ένα κατασκευασμένο κατηγορητήριο για "βία κατά αστυνομικών υπαλλήλων", "εξύβριση κατά συρροή", "αντίσταση κατά της αρχής" και "απείθεια", αθωώθηκαν σήμερα στο δικαστήριο καθώς στάθηκε αδύνατο να υποστηριχθούν οι κατηγορίες εναντίον τους.Ο αγώνας για την υπεράσπιση του Πάρκου Κύπρου και Πατησίων συνεχίζεται... καθώς επίσης και η αλληλεγγύη σε όλους όσοι υπερασπίζονται του δημόσιους, πράσινους χώρους και τις γειτονιές της πόλης από την επέλαση των ιδιωτικοποιήσεων, των ψευτοαναπλάσεων με πολυδάπανα έργα βιτρίνας προεκλογικής απεύθυνσης, του λεγόμενου "εξευγενισμού" και του εκτοπισμού των φτωχών, της εμπορευματοποίησης των πάντων και της τουριστικοποίησης προς όφελος μιας ολιγαρχίας του πλούτου και της εξουσίας.

Ενάντια στα σχέδια ανάπλασης Δήμου και Unison, το Πάρκο της Κύπρου και Πατησίων θα παραμείνει ελεύθερος, δημόσιος, πράσινος χώρος και εστία συλλογικού αγώνα.

28/9/22

Συνέλευση αντίστασης και αλληλεγγύης Κυψέλης/Πατησίων