Συνέλευση: κάθε Tετάρτη, 5.00 μ.μ., Πάρκο Κύπρου και Πατησίων

Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

Συντονισμένες δράσεις ενάντια στο χαράτσι

Σήμερα το πρωί έγιναν συντονισμένες δράσεις ενάντια στο χαράτσι σε υποκαταστήματα της ΔΕΗ σε διάφορες γειτονιές (Παγκράτι, Μπραχάμι, Φάληρο, Κορωπί) από συνελεύσεις κατοίκων των αντίστοιχων γύρω περιοχών (Συνέλευση για δράσεις ενάντια στα χαράτσια Βύρωνα - Καισαριανής - Παγκρατίου - Ζωγράφου, Ανοικτή Συνέλευση Κατοίκων Μπραχαμίου, Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Ηλιούπολης, Λαϊκή Συνέλευση Πλατείας Νέας Σμύρνης, Πρωτοβουλία Κατοίκων Ραφήνας - Πικερμίου, Λαϊκή Συνέλευση Παλλήνης).

Στο πλαίσιο αυτό έγινε, μεταξύ 10 και 12 το πρωί, τοιχοκόλληση του κειμένου της Συνέλευσης Αντίστασης και Αλληλεγγύης Κυψέλης / Πατησίων σε πολυκατοικίες της γειτονιάς μας. Η παρέμβασή μας έληξε με μοίρασμα του κειμένου στο υποκατάστημα της ΔΕΗ στην οδό Θήρας και επανασύνδεση του ρεύματος σε κάτοικο.

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ - ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ - ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ: ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΜΑΣ ΧΡΕΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΕΚΒΙΑΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΧΑΡΑΤΣΙΑ
Με μια καταιγίδα αντεργατικών και αντικοινωνικών μέτρων, που επιδεινώνουν δραματικά τους όρους ζωής εκατομμυρίων εργαζόμενων, άνεργων, συνταξιούχων, νεολαίων, ντόπιων και μεταναστών, η κυβέρνηση, με πρωθυπουργό έναν αρχιτραπεζίτη και πασόκους, νεοδημοκράτες και φασίστες υπουργούς, ανέλαβε να συνεχίσει τη βάρβαρη πολιτική που υπαγορεύεται από τα ντόπια και τα διεθνή πολιτικά και οικονομικά αφεντικά· με την ψήφιση του δεύτερου Μνημονίου, την ολοκληρωτική κατεδάφιση των λαϊκών-εργατικών κατακτήσεων και τη λεηλασία της φύσης και της κοινωνίας.
Η άγρια αυτή επίθεση κράτους και κεφαλαίου ξεσηκώνει ένα διογκούμενο κοινωνικό ρεύμα αντίδρασης, ένα μέρος του οποίου αυτοοργανώνεται μέσα από συνελεύσεις γειτονιάς, σωματεία βάσης, συλλογικές δομές πάλης που χτίζονται από τα κάτω. δεν τρέφει αυταπάτες για επίλυση των προβλημάτων μέσα από το ίδιο το πολιτικό σύστημα που τα παράγει και τα διαιωνίζει, αλλά εντάσσει τις δράσεις του σε έναν ευρύτερο αγώνα για έναν κόσμο ισότητας, ελευθερίας και δικαιοσύνης, για έναν κόσμο χωρίς εκμεταλλευτές και εκμεταλλευόμενους.
Στο πλαίσιο των αντεργατικών και αντικοινωνικών μέτρων, εντάσσεται και το “ειδικό τέλος” για τα ακίνητα, ένα ακόμη χαράτσι αφαίμαξής μας, που επιβλήθηκε στους λογαριασμούς της ΔΕΗ το 2011, ενώ θα συνεχίσει να εισπράττεται και το 2012. Παράλληλα με τον εκβιασμό διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος, παρά την απόφαση του ΣτΕ που την κρίνει ως αντισυνταγματική, η κυβέρνηση, με νέα τροπολογία του νόμου, μεταθέτει την εξόφληση του χαρατσιού στις εφορίες και απειλεί με κατασχέσεις. Το αντικοινωνικό αυτό μέτρο προστίθεται στις δραστικές περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, στην αβάσταχτη φορολογία, στην κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, στις μαζικές απολύσεις και “εφεδρείες”, στην εκτόξευση της ανεργίας, στην αντιμετώπιση των κοινωνικών αγαθών σαν αδικαιολόγητα “έξοδα” που πρέπει να περιοριστούν. Στην εξαθλίωση, την πείνα, την ταπείνωση έρχονται επιπλέον και χιλιάδες κομμένες συνδέσεις ρεύματος, όχι μόνο πλέον λόγω αδυναμίας ή άρνησης πληρωμής του χαρατσιού αλλά και λόγω αδυναμίας πληρωμής των λογαριασμών.
Η αντιπαράθεση με το κράτος εντάθηκε με τη συσπείρωση ανθρώπων που δεν θέλουν να υποκύψουν στον εκβιασμό και δεν αφήνονται σε “ειδικούς” και “σωτήρες”, όπως δήμαρχοι κ.λπ. Ενισχύονται τα αυτοοργανωμένα δίκτυα αντίστασης και αλληλεγγύης στις γειτονιές: οργανώνονται ανοιχτές κοινωνικές παρεμβάσεις λόγου και δράσης στις συνοικίες, με κεντρικό κάλεσμα τη συλλογική άρνηση πληρωμής των λογαριασμών της ΔΕΗ, πραγματοποιούνται συγκεντρώσεις έξω από τα κατά τόπους υποκαταστήματα της ΔΕΗ, αποτρέπονται συλλογικά απόπειρες των εργολαβικών συνεργείων για διακοπή ηλεκτροδότησης με άμεσες κινητοποιήσεις και αναλαμβάνονται δράσεις επανασύνδεσης του ρεύματος.
Όλοι πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Καλούμε τους εργαζόμενους της ΔΕΗ, που μετατρέπεται σε άγριο φοροεισπρακτικό μηχανισμό, να αντισταθούν στις πιέσεις της εργοδοσίας, με την συμπαράσταση των σωματείων τους, να αρνηθούν να συμβάλλουν στην εφαρμογή του χαρατσιού και κάθε αντικοινωνικού μέτρου και να υπερασπιστούμε μαζί την απρόσκοπτη χρήση του ηλεκτρικού ρεύματος για την εξυπηρέτηση των κοινωνικών αναγκών.
Σε αυτές τις μάχες πρωταγωνιστές δεν μπορεί παρά να είμαστε εμείς οι ίδιοι. Οι λύσεις είναι στα χέρια μας, στην αυτοοργάνωσή μας σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά. Απέναντι στη λεηλασία της ζωής μας, μακριά από τις εκλογικές αυταπάτες, την υποταγή και το συμβιβασμό, επιλέγουμε το δρόμο της αξιοπρέπειας, της αλληλεγγύης και της συλλογικής αντίστασης με συντονισμένες παρεμβάσεις στις γειτονιές μας. Ο αγώνας ενάντια στα χαράτσια είναι κομμάτι του ευρύτερου αγώνα για να αναχαιτιστεί η αντεργατική λαίλαπα, να ανατραπεί η πολιτική κοινωνικής υποδούλωσης και λεηλασίας, να συντριβεί το σύστημα της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης, να οικοδομηθεί μια κοινωνία ισότητας, αλληλεγγύης, ελευθερίας.

Όχι στα χαράτσια και τους εκβιασμούς!

Κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα - Κανένας μόνος και φοβισμένος!

Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας, η συλλογική αντίσταση είναι η δύναμή μας!

Συνέλευση Αντίστασης και Αλληλεγγύης Κυψέλης / Πατησίων