Συνέλευση: κάθε Tετάρτη, 5.00 μ.μ., Πάρκο Κύπρου και Πατησίων

Κυριακή 21 Ιουνίου 2015

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΠΑΤΗΣΙΩΝ
ΔΕΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΕΤΑΙ, ΔΕΝ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΕΙΤΑΙ


Το Πάρκο Κύπρου και Πατησίων αποτελεί έναν ανοιχτό, δημόσιο, πράσινο χώρο, έναν από τους ελάχιστους που απομένουν στην πυκνοκατοικημένη περιοχή της Κυψέλης, χάρη στις ατέρμονες προσπάθειες και την ανυποχώρητη στάση των αγωνιζόμενων κατοίκων της γειτονιάς απέναντι στις συστηματικές προσπάθειες καταστροφής του εδώ και έξι χρόνια από τις δημοτικές αρχές.

Από το Γενάρη του 2009, όταν με εντολή του τότε δημάρχου, Νικήτα Κακλαμάνη, συνεργεία του Δήμου Αθηναίων κατέστρεψαν το πάρκο ξεριζώνοντας τα δέντρα του με σκοπό να το παραδώσουν σε μια ιδιωτική εταιρεία για την κατασκευή υπόγειου παρκινγκ. Χάρη στην άμεση κινητοποίηση και σθεναρή αντίσταση των κατοίκων της περιοχής, το πάρκο αναδημιουργήθηκε με τη φύτευση αρχικά δεκάδων νέων δέντρων και θάμνων. Το νέο πάρκο εξελίχθηκε σε χώρο ανοιχτό σε όλους τους κατοίκους της περιοχής και εστία κοινωνικής αντίστασης και αλληλεγγύης στο κέντρο της Αθήνας.

Στις 11 Αυγούστου του 2011, μέσα στον καύσωνα, ο νυν δήμαρχος Καμίνης, συνεχίζοντας με προσήλωση το έργο του προκατόχου του, διακόπτει την υδροδότηση, αφήνοντας τα "παράνομα" δέντρα του νέου πάρκου που φυτεύτηκαν από τους κατοίκους να ξεραθούν. Ο εκβιασμός από πλευράς της δημοτικής αρχής ήταν ξεκάθαρος, ή το πάρκο παραδίδεται στο δήμο που το κατέστρεψε ή αφήνεται να ερημοποιηθεί. Εξίσου ξεκάθαρη και ανυποχώρητη υπήρξε και η στάση της Συνέλευσης Αντίστασης και Αλληλεγγύης Κυψέλης / Πατησίων, η οποία μην έχοντας αυταπάτες ότι βασικός στόχος της μεθόδευσης του Δήμου ήταν το ξερίζωμα του ακηδεμόνευτου αγώνα που εκδηλώθηκε στο πάρκο, απαίτησε την άμεση επανασύνδεση του νερού, προσβάσιμου σε όλους τους θαμώνες του πάρκου, όπως και σε κάθε άλλο πάρκο της πόλης.

Έπειτα από τεσσεράμιση χρόνια, και μέσα σε αντίξοες συνθήκες, το πάρκο έζησε παρά τις άκαρπες προσπάθειες του Δήμου και των παρατρεχάμενών του. Διασώθηκε από την ξηρασία και πάλι από τις συνεχείς προσπάθειες μελών της συνέλευσης και αλληλέγγυων που με δικά τους μέσα πότιζαν τα δέντρα, μεταφέροντας νερό με υδροφόρες, με λάστιχα από γειτονικά διαμερίσματα, ακόμη και με μπιτόνια και φυτεύοντας νέα δέντρα στη θέση όσων είχαν ξεραθεί.

Η επανασύνδεση του νερού ήρθε μόνο έπειτα από τέσσερα χρόνια, αφότου διαψεύστηκαν οι ελπίδες των δημοτικών αρχών ότι ο αγώνας στο πάρκο θα καμφθεί και αφού είχαν εξευτελιστεί στα μάτια των κατοίκων της περιοχής. Ένα μήνα πριν από τις δημοτικές εκλογές, προκειμένου να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις από την ήττα που υπέστησαν στο πάρκο, συνεργεία του Δήμου συνοδευόμενα από τον αντιδήμαρχο πρασίνου και διάφορους αιρετούς της παράταξης Καμίνη μέχρι και υπηρεσιακά στελέχη του Δήμου επανασύνδεσαν την υδροδότηση του πάρκου υπό το άγρυπνο βλέμμα των μελών της συνέλευσης που παρίσταντο και απέτρεψαν την τοποθέτηση χρονοδιακόπτη στην παροχή του νερού, γεγονός που θα περιόριζε την ελεύθερη πρόσβαση όλων.

Κατά τη διάρκεια του μακρόχρονου αγώνα υπεράσπισης του πάρκου ενάντια στις επιθέσεις των δημοτικών αρχών δεν έλειψαν πολυάριθμες προσπάθειες κατασυκοφάντησης και σπίλωσης του αγώνα που εκδηλώθηκε στο πάρκο από την πλευρά διάφορων παρατρεχάμενων του Δήμου αλλά και απόπειρες καπήλευσής του από την πλευρά παραγοντίσκων και επίδοξων "αναρριχητών" σε θέσεις εξουσίας. Τα ίδια τσιράκια του Δήμου, που κάποτε συνηγορούσαν στην ερημοποίηση του πάρκου, λόγω της επιβαλλόμενης λειψυδρίας του Καμίνη, τώρα σπεύδουν να χτίσουν τις πολιτικές τους καριέρες και να αναρριχηθούν πατώντας πάνω στις ατέρμονες προσπάθειες και τον ακηδεμόνευτο αγώνα της συνέλευσης, κατοίκων και αλληλέγγυων για την υπεράσπιση του πάρκου, διοργανώνοντας σε αυτό φιέστες και πανηγύρια υπό την αιγίδα του Δήμου.

Σε όλους αυτούς απαντάμε: είστε ανεπιθύμητοι! Δεν θα επιτρέψουμε να χρησιμοποιηθεί το πάρκο ως σκαλοπάτι για την πολιτική ανάδειξη κομματικών στελεχών και λοιπών κολαούζων του Δήμου. Είναι και θα παραμείνει ένας ανοιχτός δημόσιος χώρος πρασίνου, ανοιχτός σε όλες τις πρωτοβουλίες και συλλογικότητες της περιοχής και σε όλους τους κατοίκους της Κυψέλης, σε όλους όσους αντιλαμβάνονται ότι το πάρκο Κύπρου και Πατησίων είναι και θα παραμείνει εστία ενός συλλογικού ακηδεμόνευτου αγώνα, κομμάτι του ευρύτερου αγώνα από τα κάτω για μια κοινωνία ισότητας, αλληλεγγύης και ελευθερίας.

Τρίτη 23 Ιούνη στο Πάρκο Κύπρου και Πατησίων

5 μ.μ.  Ποτίζουμε και φροντίζουμε τα δέντρα!
7 μ.μ.  Παρέμβαση αντιπληροφόρησης από την "Πρωτοβουλία Αγώνα για τη Γη και την Ελευθερία" για τα 8 χρόνια από την καταστροφή της Πάρνηθας και τη γενικευμένη λεηλασία του φυσικού περιβάλλοντος από την πολιτική και οικονομική εξουσία
ΔΕΝ ΘΑ ΞΕΡΙΖΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ!
Συνέλευση Αντίστασης και Αλληλεγγύης Κυψέλης / Πατησίων