Συνέλευση: κάθε Tετάρτη, 5.00 μ.μ., Πάρκο Κύπρου και Πατησίων

Τρίτη 4 Ιουλίου 2017

Πανελλαδικό κάλεσμα αγώνα για την υπεράσπιση της Κυριακάτικης αργίας | Εν όψει της πανελλαδικής απεργίας στο εμπόριο την Κυριακή 16 Ιούλη [Συντονιστικό δράσης - Αθήνα]

Συνάδελφοι/συναδέλφισσες, συναγωνιστές/συναγωνίστριες,

Το Συντονιστικό δράσης ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και στα «απελευθερωμένα» ωράρια αποτελεί μια μετωπική συνάντηση εργατικών σωματείων και συλλογικοτήτων, συνελεύσεων γειτονιάς και πολιτικών συλλογικοτήτων, που εδώ και 4 χρόνια δρα στην κατεύθυνση της υπεράσπισης των εργατικών συμφερόντων και δικαιωμάτων ενάντια στην ανηλεή επίθεση κράτους και αφεντικών. Από τη συγκρότησή του επέλεξε να δραστηριοποιηθεί κυρίως στο πεδίο υπεράσπισης της Κυριακάτικης αργίας και ενάντια σε κάθε απόπειρα ελαστικοποίησης του ωραρίου εργασίας θεωρώντας ότι η επίθεση που δέχονται αφορά το σύνολο της εργατικής τάξης, άρα εξίσου συνολικό και μαζικό πρέπει να είναι και το αγωνιστικό μέτωπο που θα τα υπερασπιστεί. Εδώ και 4 χρόνια, το Συντονιστικό Δράσης έχοντας ως αιχμή την εργατική παρέμβαση μέσα και έξω από χώρους δουλειάς, έχει καταφέρει να συμβάλλει καθοριστικά στην οργάνωση των αντιστάσεων στον κλάδο του εμπορίου, που αποτελεί παραδοσιακά και τον δοκιμαστικό σωλήνα εφαρμογής κάθε αντεργατικού νόμου/μέτρου ενάντια στην κυριακάτικη αργία και το ωράριο των εργαζομένων. Ήδη από τον Σεπτέμβρη του 2014, μετά από κάλεσμα του Συντονιστικού Δράσης στους εμποροϋπαλλήλους, γεννήθηκε και η εργατική συνάντηση των «Εργαζομένων από τον κλάδο του εμπορίου / Ορθοστασία», η οποία ενισχύει με τη σειρά της τον αγώνα για την οργάνωση και την αντίσταση μέσα στους χώρους δουλειάς του κλάδου.

Όλα αυτά τα χρόνια, παρά τις ανακατατάξεις σε πολιτικό/νομοθετικό πεδίο, το Συντονιστικό Δράσης συνεχίζει αταλάντευτα τις δράσεις και τις κινητοποιήσεις του κρατώντας ανοικτό τον επίμονο ταξικό αγώνα για την υπεράσπιση των εργατικών συμφερόντων. Ήταν 7, αποπειράθηκαν να τις κάνουν 52, έμειναν 8, τώρα τις κάνουν 32, σκοπεύουν να τις κάνουν 52. Σε όλο αυτό το διάστημα, οι απαντήσεις του Συντονιστικού Δράσης ήταν σαφείς: ΚΑΜΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΑΝΟΙΚΤΑ, ΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΒΑΖΟΥΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ. Κάθε εργάσιμη Κυριακή, ήταν και είναι αφορμή για μάχη, με ή χωρίς την κήρυξη απεργίας από την ΟΥΙΕ ή τα κλαδικά σωματεία στο εμπόριο. Παράλληλα, έχουμε σταθεί δίπλα στους εμποροϋπαλλήλους σε μια σειρά άθλιων εμπορικών φιεστών δημάρχων και εργοδοτών στο εμπόριο με την ονομασία «λευκές ή κόκκινες νύχτες» στην προοπτική ακύρωσής τους, κάτι που έχει ήδη καταφερθεί σε μερικές περιπτώσεις (π.χ. Νέα Σμύρνη).

Όλο αυτό το διάστημα, εκτιμούμε ως πολύ θετική την πραγματοποίηση αντίστοιχων κινητοποιήσεων σε άλλες πόλεις της Ελλάδας καθώς και τη δημιουργία κατά τόπους συντονιστικών δράσης ή άλλων μορφών οργάνωσης των αγωνιζόμενων ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας. Θεωρούμε ότι η πανελλαδική διάσταση των αγωνιστικών πρωτοβουλιών αποτελεί και έναν από τους παράγοντες ανάδειξης και επιτυχίας του αγώνα συνολικότερα.

Στην παρούσα συγκυρία, η πρόσφατα ψηφισμένη νομοθεσία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για την εφαρμογή 32 εργάσιμων Κυριακών σε «τουριστικές ζώνες» (δήμος Αθηναίων, παραλιακό μέτωπο, Πειραιάς, περιοχή αεροδρομίου Ελ.Βενιζέλου, Θεσσαλονίκη) αφενός αποτελεί επιθετική κίνηση στα εργατικά συμφέροντα και τις πολυετείς κινητοποιήσεις μας και αφετέρου επιβεβαιώνει την πραγματική πρόθεση κράτους και κεφαλαίου για την πλήρη κατάργηση της κυριακάτικης αργίας. Ήδη, στον δήμο Αθηναίων διανύουμε την 4η εβδομάδα όπου πολυεθνικοί όμιλοι επιχειρούν να εφαρμόσουν το νόμο, στήνοντας προς το παρόν αποτελεσματικά αναχώματα στις προθέσεις τους.

Σας καλούμε το αμέσως επόμενο διάστημα να πυκνώσουμε την επικοινωνία και τον συντονισμό μεταξύ των κατά τόπους συντονιστικών δράσης και άλλων ταξικών πρωτοβουλιών που δρουν σε διάφορες πόλεις. Σκοπός για εμάς είναι η αναβάθμιση της πανελλαδικής διάστασης του αγώνα καθώς και η από κοινού ανάληψη συντονισμένων αγωνιστικών πρωτοβουλιών.

Η Κυριακή 16 Ιούλη θα αποτελέσει έναν σταθμό για τον αγώνα μας αφού ήδη τα αφεντικά φαίνεται να επενδύουν στην ημερομηνία αυτή ώστε να νομιμοποιήσουν και να επαναπροωθήσουν το σχέδιό τους για την εφαρμογή των 32 Κυριακών στον δήμο Αθηναίων και ευρύτερα.

- Ως εκ τούτου, ως Συντονιστικό Δράσης αποφασίσαμε να οργανώσουμε εργατική διαδήλωση το απόγευμα της Πέμπτης 13 Ιούλη στις 18.00 στο κέντρο της Αθήνας με συγκέντρωση στα Χαυτεία (Αιόλου και Σταδίου). Σας καλούμε να μετατρέψουμε την Πέμπτη 13 Ιούλη σε ημέρα πανελλαδικών δράσεων για την υπεράσπιση της κυριακάτικης αργίας σε κάθε πόλη της χώρας.

- Παράλληλα, προετοιμάζουμε και προπαγανδίζουμε ήδη την απεργιακή μας κινητοποίηση στις 16 Ιούλη στα πλαίσια της πανελλαδικής απεργίας στον κλάδο του εμπορίου με σκοπό την επίτευξη όσο το δυνατόν μεγαλύτερης συμμετοχής και μαζικότητας στην απεργία αυτή.

Συναδελφικά,