Συνέλευση: κάθε Tετάρτη, 5.00 μ.μ., Πάρκο Κύπρου και Πατησίων

Τρίτη 6 Μαρτίου 2018

Επόμενη συνάντηση για τη συγκρότηση μετωπικού σχήματος εργαζομένων στις συγκοινωνίες και επιβατών



Το Σάββατο 24/2 έγινε η πρώτη συνάντηση, για τη δημιουργία ενός μετώπου αγώνα ενάντια στο ηλεκτρονικό εισιτήριο και το κλείσιμο των μπαρών, στην επιβολή ελέγχου και αποκλεισμών στα ΜΜΜ, στον κοινωνικό κανιβαλισμό, στη συνολική αναδιάρθρωση που προωθείται στις συγκοινωνίες. Με κοινούς αγώνες εργαζομένων στα ΜΜΜ και επιβατών με στόχο την ελεύθερη μετακίνηση όλων μας.
Με μοιράσματα στους χώρους εργασίας, στη Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου Οδηγών ΟΑΣΑ, αλλά και σε στάσεις λεωφορείων και τρένων, απευθύνοντας το κάλεσμα σε εργαζόμενους στις συγκοινωνίες και σε επιβάτες, προπαγανδίσαμε τη συνάντηση επιχειρώντας παράλληλα να αναδείξουμε τη σημασία που δίνουμε στη σύνδεσή τους, στο να δημιουργηθεί το πεδίο κοινών αγώνων εργαζομένων στα ΜΜΜ και επιβατών.
Ύστερα από μια παρουσίαση των σκεπτικών των δύο σχημάτων για το πώς βλέπουμε να εξελίσσεται η κατάσταση με το ηλεκτρονικό εισιτήριο και με ποιο τρόπο θα μπορεί να παρεμβαίνει αυτό το μέτωπο αγώνα αλλά και το ευρύτερο πλαίσιο στο οποίο εντάσσεται, έγινε μια πρώτη κουβέντα με τα σχήματα που ανταποκρίθηκαν.
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να σημειώσουμε πως υπήρχε παρουσία και από εκπρόσωπο του Δ.Σ. του ΣΕΛΜΑ, του επιχειρησιακού σωματείου που έχει την αίθουσα που πραγματοποιήθηκε η συνάντηση. Ο λόγος ήταν πως μια ομάδα ελεγκτών, κατά τη γνώμη μας υποκινούμενη από την εργοδοσία, ασκεί πιέσεις στο Δ.Σ. να μην μας δίνει την αίθουσα, με πρόσχημα ότι φοβούνται πως σε αυτές τις συναντήσεις θα οργανωθούν ξυλοδαρμοί ελεγκτών και με πραγματικό σκοπό την αποτροπή δημιουργίας αυτού του μετώπου.
Ύστερα από παρέμβαση του εκπροσώπου του Δ.Σ. έγινε μια εκτενής συζήτηση σχετικά με το περιεχόμενο των συζητήσεών μας, αλλά και σχετικά με τους ελεγκτές, τη βία που ασκούν ορισμένοι από αυτούς και το λόγο που βρίσκονται στο στόχαστρο από κοινωνικές ομάδες. Από το σύνολο των συμμετεχόντων ξεκαθαρίστηκε πως “καταδίκη της βίας από όπου κι αν προέρχεται” δεν πρόκειται να έχει, ενώ έγινε σαφές πως στόχος του μετώπου είναι υψώσει φραγμούς στην αναδιάρθρωση των συγκοινωνιών, να προτάξει τους κοινούς αγώνες εργαζομένων στα ΜΜΜ και επιβατών για ελεύθερη μετακίνηση. Απέναντί μας είναι το κράτος και το κεφάλαιο, προς αυτούς θέλουμε να στήσουμε αναχώματα και να αγωνιστούμε ενάντιά τους. Χωρίς να στοχοποιούμε κάποια συγκεκριμένη ομάδα εργαζομένων ή επιβατών κάναμε και κάνουμε ξεκάθαρο πως όποιος εργαζόμενος στα ΜΜΜ ή επιβάτης υποστηρίζει αυτούς τους σχεδιασμούς και στρέφεται ενάντια σε όσους αγωνίζονται θα μας βρει απέναντι.Ο ίδιος μάλιστα μετά το πέρας της συνάντησης εξέφρασε την προθυμία του να εισηγηθεί την παραχώρηση της αίθουσας, καθώς δεν μπορούσε παρά να διαπιστώσει πως απέναντί μας δεν υπάρχει κάποια ομάδα εργαζομένων αλλά οι διοικήσεις και το υπουργείο.
Τις επόμενες μέρες τελικά, το Δ.Σ. του ΣΕΛΜΑ εκφράζοντας βαθύ συντεχνιασμό και εξυπηρετώντας τις προσταγές της διοίκησης και του υπουργείου, αρνήθηκε να παραχωρήσει την αίθουσα προβάλλοντας μια παρελκυστική λογική στοχοποιώντας μάλιστα στους ανωτέρους του όσους ξεπερνούν τη συντεχνιακή λογική που έχει το ίδιο και προτάσουν τα πραγματικά συμφέροντα των εκμεταλλευόμενων και των καταπιεσμένων.
Από την πλευρά μας συνεχίζουμε στην κατεύθυνση δημιουργίας ενός πεδίου ανάπτυξης κοινών αγώνων εργαζομένων στα ΜΜΜ και επιβατών, ενάντια σε κάθε λογική συντεχνίας και κοινωνικού κανιβαλισμού.
Απέναντι στον ηττημένο και υποταγμένο γραφειοκρατικό συνδικαλισμό, απέναντι στον συνδικαλισμό της συνδιαλλαγής και της φιλοεργοδοτικής στάσης, απέναντι στον κοινωνικό αυτοματισμό, τον ατομικισμό και την παραίτηση, χτίζουμε στο τώρα μέτωπα αγώνα, δομές συσπείρωσης και αντίστασης στην ολομέτωπη επίθεση κράτους και κεφαλαίου.
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΒΑΤΕΣ ΚΟΙΝΟΣ ΑΓΩΝΑΣ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
ΓΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ
ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 9/3, 6 μ.μ.,
ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ, ΛΟΝΤΟΥ 6 (Εξάρχεια)

Ταξικό Μέτωπο - πρωτοβουλία εργαζομένων στις συγκοινωνίες
taxikometopo.wordpress.com
Συνέλευση Αντίστασης και Αλληλεγγύης Κυψέλης / Πατησίων
sakakp.blogspot.gr