Συνέλευση: κάθε Tετάρτη, 5.00 μ.μ., Πάρκο Κύπρου και Πατησίων

Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Αντίσταση - Αυτοοργάνωση - Αλληλεγγύη: Αυτά είναι τα μοναδικά μας χρέη απέναντι στους εκβιασμούς και τα χαράτσια!

Με μια καταιγίδα αντεργατικών και αντικοινωνικών μέτρων, που επιδεινώνουν δραματικά τους όρους ζωής εκατομμυρίων εργαζόμενων, άνεργων, συνταξιούχων, νεολαίων, ντόπιων και μεταναστών, η νέα κυβέρνηση, με πρωθυπουργό έναν αρχιτραπεζίτη και πασόκους, νεοδημοκράτες και φασίστες υπουργούς, ανέλαβε να συνεχίσει τη βάρβαρη πολιτική που υπαγορεύεται από τα ντόπια και τα διεθνή πολιτικά και οικονομικά αφεντικά: με την ψήφιση της νέας δανειακής σύμβασης, του νέου προϋπολογισμού-σφαγείου, την ολοκληρωτική κατεδάφιση των λαϊκών-εργατικών κατακτήσεων και τη λεηλασία της φύσης και της κοινωνίας.
Η άγρια αυτή επίθεση κράτους και κεφαλαίου ξεσηκώνει ένα διογκούμενο κοινωνικό ρεύμα αντίδρασης, ένα μέρος του οποίου αυτοοργανώνεται μέσα από συνελεύσεις γειτονιάς, σωματεία βάσης, συλλογικές δομές πάλης που χτίζονται από τα κάτω. δεν τρέφει αυταπάτες για επίλυση των προβλημάτων μέσα από το ίδιο το πολιτικό σύστημα που τα παράγει και τα διαιωνίζει, αλλά εντάσσει τις δράσεις του σε έναν ευρύτερο αγώνα για έναν κόσμο ισότητας, ελευθερίας και δικαιοσύνης, για έναν κόσμο χωρίς εκμεταλλευτές και εκμεταλλευόμενους. Το τσάκισμα της αντίστασης και την απόσυρση από το προσκήνιο αυτών ακριβώς των αγωνιζόμενων ανθρώπων έχει στόχο η ιδεολογική προπαγάνδα περί ανάθεσης της “σωτηρίας” σε νέους “ειδικούς”, αυτή τη φορά και με το μανδύα της “εθνικής ομοψυχίας”, δικαιολογώντας έτσι την ακόμη μεγαλύτερη ένταση του αυταρχισμού και της καταστολής.
Στο πλαίσιο των αντεργατικών και αντικοινωνικών μέτρων εντάσσεται το “ειδικό τέλος” για τα ακίνητα, ένα ακόμη χαράτσι αφαίμαξής μας, που άρχισε να έρχεται με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, θα έρθει ξανά στις αρχές του 2012 και στη συνέχεια αναμένεται να αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα. Προστίθεται στις δραστικές περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, στην αβάσταχτη φορολογία, στην κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, στις μαζικές απολύσεις και “εφεδρείες”, στην εκτόξευση της ανεργίας, στην αντιμετώπιση των κοινωνικών αγαθών σαν αδικαιολόγητα “έξοδα” που πρέπει να περιοριστούν. Στην εξαθλίωση, την πείνα, την ταπείνωση έρχονται επιπλέον και χιλιάδες κομμένες συνδέσεις ρεύματος, όχι μόνο λόγω αδυναμίας πληρωμής των λογαριασμών, αλλά και αδυναμίας ή άρνησης πληρωμής του χαρατσιού.
Οι μέχρι τώρα προτεινόμενοι τρόποι αντιμετώπισης του χαρατσιού μπορούν να φανούν χρήσιμοι στο βαθμό που θα δίνουν μια πρώτη ευκαιρία συσπείρωσης ανθρώπων που δεν έχουν τα χρήματα ή δεν θέλουν να υποκύψουν στον εκβιασμό και δεν αφήνονται σε “ειδικούς” και “σωτήρες”, όπως δήμαρχοι κ.λπ. Αυτό που έχει καθοριστική σημασία είναι η συλλογική άρνηση πληρωμής μέσα από την ισχυροποίηση κάθε μορφής συλλογικής πάλης από τα κάτω. Η ενίσχυση των αυτοοργανωμένων δικτύων αντίστασης και αλληλεγγύης στις γειτονιές, η οργάνωση ανοιχτών κοινωνικών παρεμβάσεων λόγου και δράσης στις συνοικίες, οι συγκεντρώσεις έξω από τα κατά τόπους υποκαταστήματα της ΔΕΗ με απεύθυνση και στους εκεί εργαζόμενους, η συλλογική αποτροπή κάθε απόπειρας των εργολαβικών συνεργείων για διακοπή ηλεκτροδότησης με άμεσες κινητοποιήσεις και - όπου ενδεχομένως υπάρξουν διακοπές - η ανάληψη δράσεων επανασύνδεσης του ρεύματος και η υποστήριξή τους όχι μόνο πρακτικά αλλά και πολιτικά.
Σε αυτές τις μάχες πρωταγωνιστές δεν μπορεί παρά να είμαστε εμείς οι ίδιοι. Οι λύσεις είναι στα χέρια μας, στην αυτοοργάνωσή μας σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά. Απέναντι στη λεηλασία της ζωής μας, μακριά από τις εκλογικές αυταπάτες, την υποταγή και το συμβιβασμό, ξεπερνώντας το φόβο και την απογοήτευση που μας καλλιεργούν, επιλέγουμε το δρόμο της αξιοπρέπειας, της αλληλεγγύης και της συλλογικής αντίστασης. Ο αγώνας ενάντια στα χαράτσια είναι κομμάτι του ευρύτερου αγώνα για να αναχαιτιστεί η αντεργατική λαίλαπα, να ανατραπεί η πολιτική κοινωνικής υποδούλωσης και λεηλασίας, να συντριβεί το σύστημα της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης, να οικοδομηθεί μια κοινωνία ισότητας, αλληλεγγύης, ελευθερίας.

Όχι στα χαράτσια και τους εκβιασμούς!

Κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα - Κανένας μόνος και φοβισμένος!

Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας, η συλλογική αντίσταση είναι η δύναμή μας!

Καμία δίωξη στους 15 συλληφθέντες για την κατάληψη στο κέντρο της ΔΕΗ στο Χολαργό. Καμία δίωξη στους 9 συλληφθέντες διαδηλωτές στη ΔΕΗ Καλλιθέας.

Συνέλευση Αντίστασης και Αλληλεγγύης Κυψέλης / Πατησίων