Συνέλευση: κάθε Tετάρτη, 5.00 μ.μ., Πάρκο Κύπρου και Πατησίων

Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2018

Ενημέρωση και φωτογραφίες από συλλογικές εργασίες στο πάρκο Κύπρου και Πατησίων, Κυριακή 11 Νοέμβρη


Την Κυριακή 11 Νοέμβρη, από τις 12 το μεσημέρι, μέλη της Συνέλευσης Αντίστασης και Αλληλεγγύης Κυψέλης / Πατησίων, κάτοικοι της περιοχής, αλλά και αγωνιζόμενοι άνθρωποι από άλλες γειτονιές της Αθήνας, μικροί και μεγάλοι, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας, μαζευτήκαμε στο πάρκο Κύπρου και Πατησίων και ξεκινήσαμε τις συλλογικές μας εργασίες: καθαρισμός του χώρου, πότισμα, φροντίδα των δέντρων και φύτεμα νέων σε ένα πάρκο ηλιόλουστο, αναγεννημένο, καταπράσινο και προσβάσιμο σε όλους και όλες.

Παράλληλα αναρτήθηκαν πανό και μοιράζονταν κείμενα τόσο της συνέλευσης, όσο και μετωπικών σχημάτων στα οποία συμμετέχουμε (Συντονισμός Εργαζομένων στις Συγκοινωνίες και Επιβατών για Ελεύθερη Μετακίνηση, Συντονιστικό δράσης ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και στα "απελευθερωμένα" ωράρια, Αντιφασιστικός Συντονισμός στην Πατησίων).

Μέχρι τις 4 το απόγευμα, όταν ολοκληρώθηκαν οι εργασίες, είχαμε τη χαρά να συναντηθούμε με αρκετούς παλιούς, αλλά και νέους φίλους του πάρκου, να νιώσουμε για ακόμη μια φορά τη δύναμη και την ομορφιά της συλλογικής δραστηριοποίησης και της επανοικειοποίησης του δημόσιου χώρου. Φυτεύτηκαν συνολικά 13 δεντράκια, μικρά και μεγάλα, τα οποία -αξίζει να σημειωθεί- ήταν προσφορά συναγωνιστών, οι οποίοι πήραν ενεργά μέρος στις εργασίες. Τα δώδεκα προσφέρθηκαν από γείτονα (μέλος του Σωματείου Σερβιτόρων Μαγείρων) και ένα από μέλος της συνέλευσης του πάρκου Ναυαρίνου (στο οποίο την ίδια ώρα γίνονταν εκδηλώσεις για παιδιά).

Μοναδική παραφωνία η "επίσκεψη" αστυνομικών της ασφάλειας, οι οποίοι με πολιτική περιβολή προσέγγισαν το χώρο μέσα σε όχημα με συμβατικές πινακίδες. Στη δική μας περίπτωση δεν χρειάστηκε ιδιαίτερη προσπάθεια για να φανερώσουν την ταυτότητά τους, ενώ για γέλια ήταν η δικαιολογία που προέβαλαν για την παρουσία τους. Ζήτησαν να τους προσκομιστεί το έγγραφο σύμφωνα με το οποίο ο δήμος μας έδινε την… άδεια (!) για τις εργασίες μας.

Η αλήθεια είναι ότι ούτε μας πέρασε, ούτε πρόκειται ποτέ να μας περάσει από το μυαλό να ζητήσουμε καμιά άδεια. Ειδικά μάλιστα από αυτούς που κατέστρεψαν το πάρκο (σχεδόν δέκα χρόνια πριν), κόβοντας 45 δέντρα, μεταξύ των οποίων 12 αιωνόβια, για να το μετατρέψουν σε πάρκινγκ. Από αυτούς που στη συνέχεια διέκοψαν την υδροδότηση και επέβαλαν δυόμιση χρόνια ξηρασίας, νομίζοντας ότι έτσι θα ξερίζωναν την αντίσταση.

Αντίθετα, συνεχίζουμε, σταθερά και αποφασιστικά, στον δρόμο του πολύμορφου, επίμονου, αυτοοργανωμένου και αδιαμεσολάβητου κοινωνικού αγώνα, που οδήγησε στην αποτροπή της τσιμεντοποίησης και εμπορευματοποίησής του, στην αναδημιουργία του, στο να υφίσταται ακόμα και σήμερα, όχι μόνο ως ανοιχτός δημόσιος πράσινος χώρος, αλλά και ως εστία συλλογικοποίησης και πάλης.

ΤΙΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΑΣ ΒΑΖΟΥΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ,
ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΓΕΙΤΟΝΙΑ!

Συνέλευση Αντίστασης και Αλληλεγγύης Κυψέλης / Πατησίων