Συνέλευση: κάθε Tετάρτη, 5.00 μ.μ., Πάρκο Κύπρου και Πατησίων

Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2018

ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΙΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΓΚΕΣ - ΣΥΝΔΕΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ - 24ωρη ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 28 ΝΟΕΜΒΡΗ - ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ

Η προκήρυξη της 24ωρης πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας για την Τετάρτη 28 Νοέμβρη έριξε με τον πιο αποκαλυπτικό τρόπο την αυλαία στην ιλαροτραγωδία των μεταφερόμενων απεργιών, αυτό το απίστευτο γαϊτανάκι από ελιγμούς, παζάρια και καρα-μπόλες που παρακολουθήσαμε να εξελίσσεται το τελευταίο διάστημα μεταξύ των γραφειοκρατικών συνδικαλιστικών ηγεσιών σε ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ - ΕΚΑ. Να θυμηθούμε εδώ μόνο την πρώτη πράξη, τη διακήρυξη από το ΠΑΜΕ για “απεργία” την Πέμπτη 8 Νοέμβρη (μία απέλπιδα προσπάθεια να ανακόψει τη δυναμική της οργανωμένης από τα κάτω διακλαδικής απεργίας), η οποία μετακινήθηκε δύο φορές, πρώτα για την Τετάρτη 14 Νοέμβρη, για να καταλήξει στο τέλος φυσικά και αυτή στις 28.

Η συμμετοχή μας στην επιτυχημένη διαδήλωση της 1ης Νοέμβρη και η επαφή μας με το πλήθος των απεργών από σωματεία διαφορετικών κλάδων και εργασιακών χώρων που με αποφάσεις γενικών συνελεύσεων και μέσα από μια πολύμηνη διαδικασία οριζόντιου συντονισμού προσπάθησαν να βάλουν μπροστά τα εργατικά συμφέροντα και τις βασικές κοινωνικές ανάγκες, άφησε μία σημαντική παρακαταθήκη περαιτέρω διερεύνησης των πραγματικών δυνατοτήτων που ανοίγονται για τη σύνδεση αγώνων που οργανώνονται ακηδεμόνευτα και από τα κάτω.

Στις απεργιακές κινητοποιήσεις της 28ης Νοέμβρη θα βρεθούμε ξανά στον δρόμο, συνεχίζοντας την προσπάθεια ανάδειξης σε κεντρικό επίπεδο του προτάγματος της ελεύθερης μετακίνησης. Συνδεόμενοι ξανά με τις συλλογικότητες αυτές με τις οποίες συμπορευτήκαμε την 1η Νοέμβρη. Αλλά και με την επιδίωξη ευρύτερης απεύθυνσης σε όλες εκείνες τις δυνάμεις του κινήματος που παλεύουν απέναντι στον κρατικό, κυβερνητικό, εργοδοτικό συνδικαλισμό, μακριά από την κομματική περιχαράκωση και την υποταγή στο ασφυκτικό πλαίσιο που θέτει το σύστημα της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης, κόντρα στην ανάθεση και χωρίς αυταπάτες για “λύσεις” που θα έρθουν από “ειδικούς” και “σωτήρες”. Περιφρουρώντας το όπλο της απεργίας απέναντι στην επιχείρηση απονοηματοδότησης και ευτελισμού του από τους εργατοπατέρες της ΓΣΕΕ που στην κατεύθυνση της “ταξικής συνεργασίας” συνεχίζουν ξεδιάντροπα τα καλέσματα με τους εργοδοτικούς φορείς της “κοινωνικής συμμαχίας”.

Εργατικά, κοινωνικά και φοιτητικά σχήματα δίνουμε από κοινού έναν αγώνα στο πεδίο των συγκοινωνιών, υπερασπιζόμενοι μια βασική ανάγκη όλων μας, η οποία δεν μπορεί να κοστολογείται ανάλογα με τις προθέσεις κράτους και αφεντικών. Δεν μπορεί να λειτουργεί με όρους αποκλεισμού για όποιους δεν έχουν ή δεν θέλουν να πληρώσουν εισιτήριο. Οι κινήσεις μας ενάντια στην επιβολή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου εντάσσονται στον αγώνα ενάντια στη λειτουργία των ΜΜΜ με λογικές κέρδους και ζημιών. Ιδιαίτερα όσον αφορά τους εργαζόμενους, η υποχρεωτική καταβολή όλο και μεγαλύτερου τμήματος του μισθού τους για να μετακινούνται, πόσο μάλλον για να πηγαίνουν από το σπίτι στη δουλειά, αποτελεί ένα οικονομικό βαρίδι από το οποίο πρέπει να αγωνιστούμε για να απαλλαγούμε.

Το πρόταγμα της ελεύθερης μετακίνησης συμπυκνώνει αυτή την αντίληψη. Υπερασπίζεται με τον αποτελεσματικότερο τρόπο το δημόσιο χαρακτήρα των συγκοινωνιών, ενώ ταυτόχρονα αφουγκράζεται τις ανάγκες των εργαζομένων και των ανέργων, ντόπιων, προσφύγων και μεταναστών. Αποτελεί σημείο σύμπλευσης και συντονισμού όλων όσοι αγωνίζονται για ΜΜΜ που θα καλύπτουν τις δικές μας ανάγκες.

Είναι ξεκάθαρη η θέση μας για τη σύνδεση που απαιτείται με τα αγωνιζόμενα κομμάτια της κοινωνίας. Προς την κατεύθυνση αυτή εντάσσεται και η κοινή μας παρουσία σε συγκεντρώσεις, διαδηλώσεις, εκδηλώσεις, σε κάθε πεδίο αγώνα. Απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση κράτους και κεφαλαίου χτίζουμε μέτωπα αγώνα για τη σύνδεση και την ενίσχυση των αντιστάσεων των από τα κάτω σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας, σε χώρους εργασίας, γειτονιές, σχολεία, σχολές και παντού.

Εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες και επιβάτες αντιστεκόμαστε από κοινού στην εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου και του κλεισίματος των μπαρών. Απέναντι στην επιδίωξη διαμόρφωσης όρων “ζούγκλας” στην κοινωνία, συνεχίζουμε την κοινή πορεία ενάντια στον έλεγχο που θέλουν να επιβάλουν σε κάθε μας βήμα, ενάντια στους αποκλεισμούς, στους διαχωρισμούς και στον κοινωνικό κανιβαλισμό, ενάντια στην αναδιάρθρωση και στην περαιτέρω εμπορευματοποίηση των ΜΜΜ. Σπάμε τον φόβο, την αδράνεια, την εξατομίκευση, την υποταγή και δυναμώνουμε τις εκδηλώσεις κοινωνικής ανυπακοής. Αντιστεκόμαστε συλλογικά και αλληλέγγυα στον οποιοδήποτε περιορισμό της ελεύθερης μετακίνησης μας!

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ ΤΩΝ ΕΠΙΒΑΤΩΝ
ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΡΟΪΟΝ

ΓΙΑ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΘΥΣΙΕΣ,
ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΟΙ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

Τετάρτη 28 Νοέμβρη: απεργιακή συγκέντρωση και πορεία,
11 π.μ., Πατησίων και Στουρνάρη

Συντονισμός Εργαζομένων στις Συγκοινωνίες και Επιβατών για Ελεύθερη Μετακίνηση
επικοινωνία: seseem@espiv.net